Verantwoordelijke Gezinssportfederatie

Dirk Van Daele, Van den Hautelei 127, 2100 Deurne, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Greet Wauters,
De Costerstraat 9, 2140 Borgerhout, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Watergewenning en kleuterzwemmen

De volgende 10-lessenreeks start op zaterdagvoormiddag 14 maart 2020 om 8.30 uur in het zwembad van Borgerhout, Plantin & Moretuslei. Deze reeks is bijna volzet.

In september en december starten weer nieuwe lessenreeksen. Daarvoor kan je je best nu al op de wachtlijst laten zetten; je wordt dan verwittigd als er een plaatsje vrij komt.

De prijs per 10-lessenreeks bedraagt € 55 voor watergewenning en kleuterzwemmen en € 60 voor zwemmen; leden van de Gezinsbond betalen € 15 minder per reeks (en per kind). Neem zeker de 1ste les je lidkaart 2020 mee. Info en inschrijven via MAIL.

Waarom de cursus watergewenning ?
Het water is een natuurlijk milieu voor de mens, zozeer zelfs dat leren zwemmen evenveel deel uit zou moeten maken van de ontwikkeling als leren lopen. Hoe eerder het kind echter vertrouwd raakt met water, hoe beter. Water moet voor de kleuter een vriend worden waarin het zich speels en natuurlijk kan voortbewegen.

Hoe gewennen wij kleuters aan het water ?
Het eerste contact met water moet in een speelse en ongedwongen sfeer plaatsvinden; we mogen zeker geen druk op de kleuter uitoefenen. Als ouder zeg je beter niet tegen je kind: “Wij gaan leren zwemmen”, maar “Wij gaan met een heleboel vriendjes in het water spelen”. Met behulp van allerlei materiaal (ballen, potjes, ringen, ...) ervaren de kinderen dat het fijn is om met water bezig te zijn. Zij doen spelletjes in groepsverband, leren zich op allerlei manieren door het water bewegen, leren hun evenwicht te bewaren en merken dat onverwachte situaties (kopje onder, …) helemaal niet zo erg zijn. Al vlug zullen de kleuters over hun eerste schrik heen zijn en leren zij om te gaan met de natuurlijke eigenschappen van het water. Geleidelijk zullen zij kunnen drijven op hun buik en rug, springen in het water, duiken onder water, …, en is de basis gelegd voor verder zwemonderricht.

Enkele praktische punten:
- Voor de lessen watergewenning richten wij ons tot kleuters van 3 tot 6 jaar.

- De kleuters worden ingedeeld in groepjes van max. 8 kinderen per monitrice, dit uit praktische en veiligheidsoverwegingen.

- Per les zijn de kinderen 30 minuten in het water; na een ½ uur wordt de afkoeling immers te groot en verliezen kleuters hun aandacht.

- Alle deelnemers worden automatisch lid van de Gezinssport Vlaanderen en zijn hierdoor verzekerd voor eventuele ongevallen.

- Laat je kleuter voor het zwemmen nog even naar het toilet gaan.

- Vóór en na het zwemmen nemen de kleuters een stort- en voetbad.

- Hulpmiddelen zoals armbandjes en zwembanden worden niet gebruikt.

- Naargelang de gemaakte vorderingen worden de groepen regelmatig heringedeeld, zodat de kleuters ‘overgaan’ naar kleuterzwemmen en later naar zwemmen.